Menü Bezárás

Szabadkai Tibor

1958 január 4-én született Magyarlukafán. 8 éves koráig ott lakott szüleivel. 1966-ban költözött a család Kadarkútra arra a helyre, ahol az arborétum található. Kaposváron ipari iskolában ács szakmunkás bizonyítványt szerezett. A fa szeretete már ekkor is magával ragadta.

1981-ben katonai szolgálatra hívták. Katonaévei alatt a határőrségnél szolgált Körmenden. Ebben az időben akadt kezébe az „Arborétumok Vas megyében” című könyv. E könyv hatására fogalmazódott meg benne egy saját arborétum létrehozásának gondolata.

Leszerelése után kereste fel a szombathelyi Kámoni arborétumot, ahonnét első növényeit összegyűjtötte. 1984-ig még többször visszatért, és mindig gazdag gyűjteménnyel tért haza. A másik nagy lökést a „Kertészet Szőlészet” című szaklapban olvasható „Ha Kicsi a Kerted” című cikk adta, Dr Barabics Elemér soproni növénynemesítő tollából. A professzor urat több alkalommal felkereste, tőle is sok növényt kapott. 1991-ben részt vett a Sevillai Világkiállításon a Magyar Pavilonnál.

2000-ben a Duna Dráva Nemzeti Park kezdeményezésére védetté nyilvánították az arborétumot, amelyben ekkor már igen sok ritkaságnak számító védett növény volt látható. Növényeket azóta is rendszeresen kap más növénygyűjteményekből. Az arborétumot a Soroksári arborétum, Budapesti Füvészkert, a Pécsi Botanikus Kert, a szombathelyi Kámoni Arborétum, valamint magánszemélyek is támogatják.

2004-ben sikeresen pályázott egy közösségi hely kialakítására, továbbá egy faragott arborétumot jelölő táblát helyezett el az út mellett. 2009-től tagja a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek szövetségének.